Pécsi Tudományegyetem

PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET

 

Laboratórium

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Laboratórium tevékenységének bemutatása

 
Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Laboratórium
A NAT által NAT-1-1773/2015 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.
7634 Pécs, Pázmány Péter u. 4.
Tel: 72/517-933, E-mail: lauferne.marta@pte.hu

 

1970-es évektől működik Intézetünknél bor, must és növényvizsgálatot végző laboratórium. 2014. évben a vizsgálati kört kibővítettük talajvizsgálatokkal és egyben MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszert építettünk ki. 2014 augusztusában kértük a laboratórium akkreditálását a Nemzeti Akkreditáló Testületnél. 2015. február 25.-i hatállyal az Akkreditáló Bizottság az akkreditált státuszt odaítélte.

 

Az akkreditálás műszaki területe:

  • bor érzékszervi, fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése,
  • must fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata,
  • növény fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése,
  • talaj fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése.

Akkreditált vizsgálati körön kívül bor, must és növény minták további nagyműszeres analitikai vizsgálatának elvégzésére képes a laboratórium. Jelenleg bor, must minták makro és mikroelem meghatározását végezzük rutinszerűen. Rutinméréseinket bor, must minták nagypontosságú folyadékkromatográfiás vizsgálatával bővítettük és bővítjük folyamatosan. Beállított módszereink bor és must mintákból savprofil vizsgálata (borkősav, citromsav, almasav, borostyánkősav, tejsav, ecetsav). Brettanomyces fertőzöttség kimutatására alkalmas etil-fenol és etil-gvajakol indikátor vegyületek mennyiségének meghatározása. Polifenolok meghatározása szintén elérhető laboratóriumunkban. Nyitottak vagyunk szőlészek, borászok vizsgálati igényeihez módszerek kidolgozására, a meglévő gázkromatográfiás, folyadékkromatográfiás, atomemissziós (ICP-OES) nagyműszereinkkel.

 

Laboratóriumi vizsgálatok felhasználási területei

 

Talaj vizsgálat:

  • Szőlőtelepítést engedélyezéséhez szükséges Talajvédelmi terv készítéséhez szükséges feltárt szelvényminta talajrétegeinek laboratóriumi vizsgálat.
  • Környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás kialakításához szükséges vizsgálatok:
    • Telepítést megelőző készletező trágyázáshoz talajvizsgálat.
    • Tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez szükséges vizsgálat.

Növény vizsgálat:

Tápanyag-utánpótlási javaslat finomra hangolását szolgálja az évente legalább a virágzás idején (de hasznos az érés idején is) fajtánként -területenként vett levélminták analízise- ezen eredmények több éves tendenciája fontos információt szolgáltat.

 

Intézetünknél két fő regisztrált szaktanácsadó dolgozik, akik vállalják a laboratóriumunk vizsgálataira alapozott Talajvédelmi tervekTápanyag-gazdálkodás tervek elkészítését.

 

Bor és must vizsgálat:

  • Mustok összetételének meghatározás megbízható mérésekkel.
  • Borok összetételének, stabilitásának vizsgálata klasszikus és nagyműszeres mérésekkel.
  • Laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alapján az Intézet borász dolgozói borminőség javításához segítséget nyújtanak.
 
 

Lauferné Kajdi Márta
laboratóriumvezető

Letölthető dokumentumok:

Megrendelő bor, must

Megrendelő növény

Megrendelő talaj