Pécsi Tudományegyetem

PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET

Eseménynaptár

2018. szeptember 04.

Talajtani Vándorgyűlés Pécsett

 

 

 

 

A talajhoz, mint legfontosabb erőforrásunkhoz kapcsolódó szakterületek új ismereteinek megosztását szolgáló kiemelt rendezvény zajlott le Pécsett 2018. augusztus 29. és szeptember 1. között. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara adott helyet augusztus 30-31-én a kétévente megrendezésre kerülő országos rendezvénynek, a Talajtani Vándorgyűlés előadásainak, poszter bemutatóinak. Ez alkalomból kb. 200 a talajosztályozás, a talajvédelem, a víz- és tápanyag-gazdálkodás, a talajbiológia területén dolgozó szakember (egyetemi oktató, talajvédelmi felügyelő, talajtani szakértő stb.) jött el Pécsre. A Vándorgyűlés kiemelt témája volt: „Az ültetvények víz- és tápanyag-gazdálkodása és a talajvédelem.”

A rendezvény főszervezője a Magyar Talajtani Társaság, szervezői pedig az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet, a NÉBIH Talajvédelmi Hatósági Osztálya, a PTE Természettudományi Kar Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

Az előadásokhoz augusztus 29-én és szeptember 1-én terepi program kapcsolódott, melynek során a résztvevők a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, ill. a Villányi Borvidéken ismerkedhettek meg összesen 7 talajszelvény alapján a helyi talajadottságokkal. A rendezvényt az időjárás is pártfogásába vette, de Dr. Novák Tibor a Debreceni Tudományegyetem docense és a Kutatóintézet partnerei nélkül nem sikerült volna áttekintő képet adni a Villányi Borvidékről.

Ezért külön köszönetet mondunk:

-          a Csányi Pincészetnek és szőlészeti vezetőjének, Nagy Rolandnak

-          Gere Attila Pincészetének és szőlészeti vezetőjének, Dr. Werner Jánosnak

-          Hamvas Zoltán Miklós erdőgazdálkodónak

-          a Pannonvin zRt. Siklós-Göntéri Telep vezetőjének, Varga Ferencnek

-          a Tenkes Hegyközség elnökének, Szarka Tibor Györgynek

-          a Vylyan Pincészet birtokigazgatójának Debreczeni Mónikának és szőlészeti vezetőjének Balogh Kornélnak.

A rendezvény résztvevőinek pedig megköszönjük, hogy megtiszteltek minket érdeklődésükkel.

A szakmai rendezvényről készült fotók, ill. az előadásokból készülő publikációk elérhetők lesznek a www.talaj.hu honlapon, ill. a Talajtani Társaság facebook oldalán.

 

Ízelítőül két fotó és a PTE UNIV TV és a Növényvédelmi Szövetség 1-1  riportja a programról: