Média megjelenések

2021. június 10.

 

Egy év kimaradást követően a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin – együttműködésben a Pannon Borrégióval és a  Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével – 2021-ben immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjét, a Pannon Borrégió Top25-öt. A június 12-én, szombaton megrendezendő díjátadónak és kóstolónak Mecseknádasd, a "rejtőzködő borfalu" ad otthont. A legjobb pannon borok közé második alkalommal került be a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében készült bor.

A Pannon Borrégió Top25 zsűrijében helyet foglaló húsz szakértőnek nem volt könnyű dolga, a négy borvidékről (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány) 56 pincészet nevezett, összesen 170 bor került a poharakba. A Top25 kategóriánként áll össze (fehérek, rozék, hazai és nemzetközi fajtaborok, házasítások, még több alkategóriára bontva), a nevezett borok arányának megfelelően. Ami ezúttal is garantált: 25 kiváló bor lett pannon topbor 2021-ben. A legjobbak közé 9 villányi, 8 szekszárdi, 5 pécsi, 2 tolnai és 1 pannon eredetű bor jutott be.

A pécsi nemesítésű innovatív fajta, a jázmin 2019-es sikere után idén a Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017 borát díjazta a zsűri, amely így tagja lehet a régió 25 tagú borválogatottjának. A Summa Merlot korábban aranyérmet kapott a 40. Országos Borversenyen, a XVIII. Országos Syngenta Borversenyen, kiérdemelte a Pécsi borvidék legjobb vörösbora címet, a Winelovers „Magyarország 100 legjobb bora” kiadványban 47. helyezést ért el.

A teljes cikket ITT olvashatja.

 

 

2020. október 05.

Borbás Marcsi gasztro-oldalán, az egy.hu-n megjelent egy hosszabb cikk kutatóintézetünkről, kiemelten a szőlőgénbankról. A teljes cikk ITT olvasható.

2020. október 02.

Kutatóintézetünk első pezsgőkísérletének eredményeként bemutatásra került 2020. augusztusában az első pezsgőnk. A Nadír 63 egy hagyományos palackos erjesztésű Zenit pezsgő.  

                                                                                                                                  

 

2020. szeptember 16.

Oldalak