Pécsi Tudományegyetem

PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET

Metszési Bemutató összefoglalása

Nyomtatóbarát változatPDF változat

61. Metszési Bemutató                                              

 

2017-ben is megtartottuk Intézetünk egyik, nagy múlttal rendelkező programját, a tavaszi Metszési Bemutatót. A március elsejei programra az intézet termelő partnereit, agrárágazati és borászati szakembereket, egyetemi oktatókat, társintézetek vezetőit és helyi kistermelőket hívtunk meg. Az esős időjárás ellenére több, mint 100 résztvevőt köszönthettünk a Szent-miklósi telephelyünkön tartott előadásokon.

 

Az Intézet igazgatója, Dr. Jakab Gábor köszöntő szavai után Dr. Kozma Pála Kutatóintézet kutatási programjait, és annak eredményeit ismertette a résztvevőkkel.

Majd Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna tartott előadást az egészséges szőlő jellemzőiről.

Ezt követte Jakab Mariann Katalin tájékoztatója a faszöveti betegségek terjedéséről.

Az idei év meghívott előadója Szendei Gergő (borász, Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet) volt az Alkoholos erjedés irányítása innovatív és biztos megoldásokkal című előadással.

( Az előadások kivonata hamarosan felkerül honlapunkra.)

 

Majd az elméleti rész után következett a szőlőmetszés gyakorlati bemutatója, melyet Szabó Andor kollégánk tartott.

Mindeközben a meghívott kiállító cégek, a Vektor Holding Kft. és a Pécsi Agroker Kft. termékeit tekinthették meg résztvevőink.

 A Vektor Holding a Zanon elektromos metszőollót (Tiger ZT-40) és az elektromos kötöző gépet (ZL 600 S), míg az Agroker a FELCO cég metszőollóit mutatták be.

 

A Pázmány Péter utcai, 4800 hL kapacitású boros pincénkben Dr. Kozma Pál tartotta meg a borkóstolót, mely során Jázmint, Chardonnayt, Borsmentát, Cirfandlit, Merlot, és a 26/1-es kísérleti tételt kóstolhatták meg vendégeink.

 

Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek rendezvényünkre. Bízunk benne, hogy hasznos tanácsokkal tudtunk az érdeklődőknek szolgálni, és sok szeretettel várjuk a Kutatóintézetünk további programjaira is!