Pécsi Tudományegyetem

PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET

A PTE kutatóintézetének bora nyerte az Év Újbora címet!

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

 

Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet télen

 

 

A PTE kutatóintézetét, mint tudományos műhelyt 1949-ben több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva a földművelésügyi miniszter hozta létre, hogy 1950-től az országos Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kísérleti telepeként segítse az ültetvények tervezett rekonstrukcióját. Az alapítók az intézet kiemelt feladatául a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást jelölték meg.

Az itt folyó munkát az 1983-tól folyamatosan újratelepített harminc hektárnyi szőlőültetvény, a kb. 5000 hl kapacitású pince és egy többfunkciós laboratórium szolgálja. Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat terén is hivatalosan elismert bemutatóüzemként tevékenykedik, s lehetőséget biztosít a bejelentkező csoportoknak az ültetvények, a pince, s az itt folyó munka megismerésére. A munkatársak aktívan részt vesznek a graduális és posztgraduális oktatásban, így a PTE-n 2016-ban indult szőlész-borász mérnök BSc képzésben is.

 

 Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet oklevele

 

A Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándorföldművelésügyi miniszter, a versenyé pedig Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt. A versenyen hazánk valamennyi borvidéke képviseltette magát 2016-os újboraival. A bírák 304 bortétel közül választották ki Magyarország legjobb újborait. Az idei évben a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2016-os Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora” díjat nyert.

 

Dr. Jakab Gábor egyetemi tanár, a PTE SZBKI igazgatója a díj kapcsán elmondta:

„Nagy megtiszteltetés egy ilyen rangos versenyen elnyerni a legjobb újbor kitüntető titulust. Bár intézetünk elsődleges profilja és feladata az oktatás és a kutatás, ez az eredmény jól jelképezi, hogy az intézetünkben 1949 óta folyamatos az innováció. A Király Ferenc által nemesített Zenit fajta itt született a pécsi intézetben 1951-ben. Borászati vezetőnk, Hevér László technológiai fejlesztésének köszönhetően pedig mára bebizonyosodott, hogy a belőle készített bor a mai ízlésvilághoz jól illeszkedő, kiemelkedő minőségű, amely megállja a helyét a nagy fajták között is.” – mondta el a joggal büszke igazgató.

 

Szőlész-borász mérnök BSc a PTE-n:

https://youtu.be/Z7Tgkjz358s

 

Forrás:

https://pte.hu/hirek/pte_kutatointezetenek_bora_nyerte_az_ev_ujbora_cimet

Youtube: