Pécsi Tudományegyetem

PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET

2005. évi publikációk

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2005. évi publikációs jegyzék

 

CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., DIÓFÁSI, L. (2005): A Cabernet sauvignon szőlőfajta leveleinek tápelem tartalma különböző alanyfajtákon. Lippay János- Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak. Budapest, 2005. október 19-21. Összefoglaló: 274 - 275.

CSIKÁSZ-KRIZSICS, A. (2005): A szőlővessző titkai. Hegyközségi ülés. Paks, 2005. február. 21.

CSIKÁSZ-KRIZSICS, A. (2005): Szőlőültetvények tápanyag-gazdálkodása és gyomszabályozása. Bm-i Népfőiskolai Egyesület. Pécs, 2005. március. 21.

CSIKÁSZ-KRIZSICS, A. (2005): A Cabernet sauvignon szőlőfajta leveleinek tápelem tartalma különböző alanyfajtákon.(előadás) Aktuális válaszok a borszőlőtermesztés kihívásaira Kutatói Fórum a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Pécs, 2005. november. 4.

CSIKÁSZ-KRIZSICS, A. (2005): Alanyfajták hatása a Cabernet sauvignon szőlőfajta tápanyag felvételére. PAB Talajerőgazdálkodási és Agrotechnikai Munkabizottság ülése. Pécs, 2005. november 10.

CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., GAÁL, K. (2005): Növényvédelmi előrejelzés. Tapasztalatok 2004-ben. Pannon Borrégiós Tanácskozás. Tengelic, 2005. január. 20.

DIÓFÁSI, L. (2005): A 2004-es évjárat tapasztalatai a szőlőtermesztésben és a borminőségben. Népfőiskola, Pécs, 2005. február. 7.

DIÓFÁSI, L. (2005): A villányi borvidék fejlesztési lehetőségei. Siklós, 2005. március. 23.

DIÓFÁSI, L. (2005): A 2004 év szakmai tapasztalatai a szőlőtermesztésben. Hogyan tovább 2005-ben? Horvátország, Hercegszőllös, 2005. május. 20.

DIÓFÁSI, L. (2005): Az aszálykár mérséklése szárasságtűrő alanyfajtákkal. Országos Szőlész - Borász továbbképző tanfolyam. Balatonfüred, 2005. február. 2.

DIÓFÁSI, L. (2005): A minőségi borszőlőtermesztés tudományos alapjai Zsolnay József által összeállított „A tudomány egésze” A magyar tudomány tudománypedagógiai szemléjének elektronikus változata CD lemezen.

DIÓFÁSI, L., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A. (2005): A telepítés előtti alaptrágyázás hatása a szőlőtőkék biológiai jellemzőire, teljesítményre s Mecsekalján. Kiegyensúlyozott tápanyagellátás a szőlőtermesztésben a jó termés és a jó minőség érdekében" c. konferencia. Kecskemét, 2005. szeptember.6-7. In: Buzás, I. (szerk.) International Potash Institute kiadvány 36-50.

DIÓFÁSI, L., BÍRÓNÉ TOMA, G., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., KHIDHIR KINAN M. (2005): Az aszálykár mérséklésének lehetősége az alanyfajták megválasztásával a hegyvidéki szőlőtermesztésben. „Agro-21" Füzetek 46: 18-25.

DIÓFÁSI, L., BÍRÓNÉ TOMA, G., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., KHIDHIR KINAN M. (2005): Az aszálykár mérséklésének lehetősége az alanyfajták megválasztásával a hegyvidéki szőlőtermesztésben. Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak. Budapest, 2005. október 19-21. Összefoglaló: 260-261.

DIÓFÁSI, L., BÍRÓNÉ TOMA, G., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., KHIDHIR KINAN M. (2005): Az aszálykár mérséklésének lehetősége az alanyfajták megválasztásával a hegyvidéki szőlőtermesztésben: A fajtaválaszték fejlesztése a kertészetben. Kertgazdaság Különkiadás: 119-125.

DIÓFÁSI, L., BÍRÓNÉ TOMA, G., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., KHIDHIR KINAN M. (2005): Az aszálykár mérséklésének lehetősége az alanyfajták megválasztásával a hegyvidéki szőlőtermesztésben. Borászati Füzetek 46 (1): 1.

HALÁSZ, G., KOZMA, P., MOLNÁR, S., VERES, A., HOFFMANN, S., GALBÁCS, ZS., KISS, E., HESZKY, L. (2005): Szőlőhibridek elemzése rezisztenciagénekhez kapcsolt molekuláris markerekkel. Kertgazdaság Különkiadás, Budapest, A fajtaválaszték fejlesztése a kertészetben: 127-133.

HALÁSZ, G., VERES, A., KOZMA, P., KISS, E., BALOGH, A., GALLI, Z., SZŐKE, A., HOFFMANN, S., HESZKY, L. (2005): Mikrosatellite fingerprinting of grapevine (Vitis vinifera L.) varieties of Carpathian Basin. Vitis 44: 173-180.

HODONYI, J., KAZINCZI, G., VARGA, P., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A., WOLF, I., HORVÁTH, J.,GÁBORJÁNYI, R., TAKÁCS, A. (2005): Effect of malt and plant extracts on Phytophthora infestans and Plasmophara viticola under field conditions. First Internat Conference Saariselka, Finnland. Saariselka, Finnország, 2005.04.18.-22. In: Plant-Microbe Interactions: Endophytes and Biocontrol Agents: 56.

KISS, E., KOZMA, P., HALÁSZ, G., VERES, A., SZŐKE, A., GALLI, ZS., HOFFMANN, S., MOLNÁR, S., BALOGH, S., HESZKY, L. (2005): Kárpát-medencei eredetű szőlőfajták mikroszatellit alapú ujjlenyomata és származási elemzése. International Grape Genomics Symposium, San Luis 2005. július. 12-14.

KISS, E., KOZMA, P., HALÁSZ, G., VERES, A., HOFFMANN, S., MOLNÁR, S., HESZKY, L. (2005): Mikroszatellit markerek alkalmazása szőlőfajták pedigré elemzésére. XI. Növénynemesítési Tudományos Napok. Budapest, 2005. márc. 3-4. Összefoglalók: 24.

KISS, E., KOZMA, P., HALÁSZ, G., VERES, A., GALLI, ZS., SZŐKE, A., HOFFMANN, S., MOLNÁR, S., BALOGH, A., HESZKY, L. (2005): Microsatellite based fingerprints and pedigree analysis of grapevine cultivars of Carpathian basin origin. Proceedings of Int. Grape Genomics Symposium. July 12-14, 2005, St. Louis, Missouri, USA, 79-87.

KOCSIS, M., JÁROMI, L., KOZMA, P., BORHIDI, A. (2005): Kárpát-medencei szőlőfajták vizsgálata molekuláris markerekkel. XI. Növénynemesítési Tudományos Napok. Budapest, 2005. márc. 3-4. Összefoglalók: 102.

KOCSIS, M., JÁROMI, L., PUTNOKY, P., KOZMA, P., BORHIDI, A. (2005): Genetic diversity among twelve grape cultivars indigenous to the Carpathian Basin by RAPD markers. Vitis 44: 87-91.

KOZMA, P., CSIKÁSZ-KRIZSICS, A. (2005): Gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták és hibridek értékelése. 51. Növényvédelmi Tudományos Napok. Budapest, 2005. február 22-23. Összefoglalók: 91.

KOZMA, P., HOFFMANN, S., DULA, B. (2005): Gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták előállítása. (Poszter) XI. Növénynemesítési Tudományos Napok. Budapest, 2005. március. 3-4. Összefoglalók: 106.

KOZMA, P., WERNER, J., BÍRÓNÉ, T.G. (2005): Újabb értékes klónok előállítása Kadarka szőlőfajtából. Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak. Budapest, 2005. október 20. Összefoglalók: 314-315.

KOZMA, P., WERNER, J., BÍRÓNÉ, T.G. (2005): A Kadarka szőlőfajta szelekciója újabb értékes klónok kiválasztásához. Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak. Budapest, 2005. október 20. Összefoglalók: 113-118.

KOZMA, P., WERNER, J., BÍRÓNÉ, T.G. (2005): A Kadarka szőlőfajta szelekciója újabb értékes klónok kiválasztásához. Kertgazdaság Különkiadás: 113-119.

KUCZMOG, A., KOCSIS, M., HOFFMANN, GY., HOFFMANN, S., KOZMA, P., PUTNOKY, P. (2005): Lisztharmat és peronoszpóra rezisztenciával kapcsolt DNS-markerek jellemzése szőlőben. (poszter) XI. Növénynemesítési Tudományos Napok. Budapest, 2005. március. 3-4. Összefoglalók: 107.

MÁRK, L., AVAR, P., POUR NIKFARDJAM, M.S., OHMACHT, R. (2005): Resveratrol és Piceid izomerek HPLC-MS analizise magyar vörösborokban. 6th Symposium on High-Performance Separation Methods. Siófok.

MÁRK, L., POUR NIKFARDJAM, M. S., AVAR, P., OHMACHT, R. (2005): Validált HPLC módszer transz-Resveratrol és a transz-Piceid kvantitativ analíziséhez a magyar borokban. J. Chromium. Sci. 43: 445-449.

MOLNÁR, S., KÖTELES, V., VERES, A., HALÁSZ, G., KOZMA, P., KISS, E. (2005): Szőlő lisztharmat rezisztencia gén molekuláris markerezése. XI. Növény-nemesítési Tudományos Napok. Budapest, 2005. március. 3-4. Összefoglalók: 112.

POUR NIKFARDJAM, M. (2005): Gibberellinsav (GA3) és hatása a fehérborban lévő kisebb összetevőkre. Az ausztrál és új-zélandi Grapegrower & Winemaker 2005. szeptember, 72-77.

POUR NIKFARDJAM, M. (2005): UTA - mi is az pontosan? (UTA - what's that exactly?) Borászati Füzetek 5: 7-11.

POUR NIKFARDJAM, M., GAÁL, K., TESZLÁK, P. (2005): Influence of Grapevine Flower Treatment with Gibberellic Acid (GA3) on Indole-3-Acetic Acid (IAA) Content of White Wine. Mitteilungen Klosterneuburg 55: 114-117.

POUR NIKFARDJAM, M., GAÁL, K., TESZLÁK, P., KRECK, M., DIETRICH, H. (2005): Influence of Grapevine Flower Treatment with Gibberellic Acid (GA3) on o-Aminoacetophenone (AAP) Content and Sensory Properties of White Wine. Mitteilungen Klosterneuburg 55: 184-190.

POUR NIKFARDJAM, M., GAÁL, K., TESZLÁK, P (2005): Was verbindet Gibberellin mit UTA? (Is there a connection between gibberellin and the atypical aging off-flavor UTA?). Der Deutsche Weinbau 15: 22-25.

POUR NIKFARDJAM, M., GAÁL, K., TESZLÁK, P. (2005): A Gibberellin (GA3) hatása a polifenolokra a Sauvignon blanc-ban és a rizlingben. 180. Anniversary of the Hungarian Academy of Sciences. Pécs.

POUR NIKFARDJAM, M., MÁRK, L., AVAR, P., FIGLER, M., OHMACHT, R. (2005): Polifenol "bombák" a Villányi borrégióból (Polyphenol "bombs" from the Villány wine region) 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK), Budapest.

SZABÓ, K., MOLNÁR, K., POUR NIKFARDJAM, M., KOLLÁR, L., KUNSÁGI-MÁTÉ, S. (2005): Vas(II) és vas(III) ionok hatása malvidin-O-glükozid és egyes polifenolok által alkotott komplexek stabilitására. XI. Nemzetközi Vegyész-konferencia, (Ed. Majdik K.) Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, Kolozsvár, Romania.

SZABÓ, K., ORTMANN E., POUR NIKFARDJAM, M., KOLLÁR, L., KUNSÁGI-MÁTÉ, S. (2005): Vörösborok színmélységét meghatározó kopigmentáció termodinamikai tulajdonságainak vizsgálata. XI. Nemzetközi Vegyész-konferencia, (Ed. Majdik K.) Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, Kolozsvár, Romania.

SZABÓ, K., ORTMANN E., POUR NIKFARDJAM, M., KOLLÁR, L., KUNSÁGI-MÁTÉ, S. (2005): Examination of the thermodynamic properties of copigmentation in red wines. XI. International Chemist Conference, Kolozsvár, Romania.

SZABÓ, K., POUR NIKFARDJAM, M., KOLLÁR, L., KUNSÁGI-MÁTÉ, S (2005): A vörösborok kopigmentációs hatásának termodinamikája, a malvidin szendvics típusú komplexei a polifenolokkal. 8. Symposium on Instrumental Analysis. Graz, Austria.

TESZLÁK, P., GAÁL, K., POUR NIKFARDJAM, M. (2005): Influence of grapevine flower treatment with gibberellic acid (GA3) on polyphenol content of *Vitis vinifera* L. wine. Analytica Chimica Acta 543: 275-281.

TESZLÁK, P., GAÁL, K., POUR NIKFARDJAM, M. (2005): Influence of grapevine flower treatment with gibberellic acid (GA3) on polyphenol content of *Vitis vinifera* L. wine. In: Schultz, H.R. (szerk.) Proceedings of XIV International GESCO-Viticulture-Congress. Geisenheim, Németország. ISHS International Society for Horticultural Science 2: 648-654.

TESZLAK, P., GAÁL, K., KOZMA, P. (2005): Preliminary results on photosynthetic activity and water relations of grapevine cultivar 'Zierfandler' (Vitis vinifera L.). Mitteilungen Klosterneuburg 55: 148-156.

WERNER, J., TESZLÁK, P., KOZMA, P. (2005): The effect of cluster thinning on grape quality and biological characteristics in grapevine cultivar Hárslevelű (Vitis vinifera L.). In: Schultz, H.R. (szerk.) Proceedings of XIV International GESCO-Viticulture-Congress. Geisenheim, Németország. International Society for Horticultural Science: 697-701.

WERNER, J. (2005): A terméskorlátozás hatása a szőlő minőségére és biológiai jellemzőire. 74. Országos Mezőgazdasági Kiállítás, Budapest.

WERNER, J. (2005): Újabb értékes klónok szelektálása a Kadarka szőlőfajtából. Aktuális válaszok a borszőlőtermesztés kihívásaira. Kutatói Fórum a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Pécs.