Borászati szaktanácsadás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Feladata:

Az Intézetnél 2000-ig elsősorban szőlészeti kutatások folytak, gyakorlatilag ezek meghosszabbításaként került vizsgálatra egy-egy téma borászati vetülete, hatása a bor minőségére, összetételére. 

A pince, mint teljesen hagyományos tárolótér nem is volt felkészülve borászati kutatásokra, a laboratóriumi háttér se tette alkalmassá erre.

Ezt a helyzetet tükrözte az évről évre megtartott borbírálat, amelynek programjában csak 2001-től jelennek meg az erjesztési, borkezelési kísérletek önálló témaként. Így nyílik lehetőség arra, hogy a nyilvános borbírálat a tapasztalatok leszűrésének és továbbadásának helye legyen. A fajélesztős erjesztés, must és bortisztítási eljárások, az erjedési hőmérséklet és a tárolási, érlelési mód is megjelenik, mint eredményt befolyásoló, tanulságul szolgáló tényező.

A borversenyek, elsősorban a hegyközségi és borvidéki rendezésűek pontosan mutatják, hol tartanak a termelők a mennyiségi- minőségi termesztés, az optimális szüreti időpont valamint a szőlő feldolgozási és borászati technológia terén. Intézetünk szakértő munkatársai a borok besorolásával és különösen a versenyről adott értékeléssel tudják segíteni a megmérettetés eredményességét és a tanulságok levonását, hasznosítását.

A Pécsi borvidéken nem működött borászati laboratórium, ezt a hiányt 2001-től a kutatási laboratórium megnyitásával kívántuk enyhíteni. Ma naponta jönnek a termelők bormintáikkal igazolva a tevékenység szükségességét.

A nagyobb bortermelők szakmai törekvéseit is segíteni kívánjuk a kutatási eredmények gyakorlatba történő átültetésével. Erre is van ma már néhány példa.