Pécsi Tudományegyetem

PTE SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET

TOP 100-ból a 34. lett a 2015-ös Merlot borunk

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A TOP 100 legjobb magyar bor 2017 magazin idei bírálatán mintegy 300 palack magyar bort kóstoltak végig szakemberek. Ez alapján állt össze a Világgazdaság november 2-án megjelenő kiadványa, amelyben Magyarország legjobb borai kaptak helyet.

                                                                                                                       

 

A zsűri elnöke, Dr. Fiáth Attila egyetemi tanár, nemzetközi borakadémikus, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke, komoly tapasztalattal bír a borok világában. A megméretésen azok a borok vettek részt, amelyek számottevő díjakat nyertek, vagy neves borszakértők ajánlásával felkerültek a listára. Így duzzadt a versenyző borok száma jóval 280 fölé. Az italokat két napon át kóstolta a nemzetközi borakadémikusokból álló csoport.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2015-ös Merlot száraz vörösbora ezen a versenyen érte el az előkelő 34. helyet.

Ezzel a jellemzéssel illette a borakadémikusokból álló zsűri a bort:

"Az illat és íz tökéletesen egy skálán mozog ebben az atipikus merlot-ban: gazdag ibolyalekváros,puncsos, érett meggyes gyümölcsösséget mutat, vakon inkább kékfrankosnak hinnénk. Ez azonban semmit nem von le az értékéből: a pécsi kutatóintézet egy jó egyensúlyú, szép textúrájú, közepesnél nagyobb testű vörösborral rukkolt elő."