Bemutatkozunk

Kincs, ami van 

A Kutatóintézet több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre 1949-ben, fő feladatai a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. A kutatás és a gyakorlat keresztmetszete itt valósul meg, büszkék vagyunk arra, hogy a szőlő-és borágazat közös gondolkozása, találkozó helye, valamint a pécsi boros képzések összefogása is itt valósul meg. Szőlőfajtagyűjteményünk több mint 1800 tételből áll, Európa második, s a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja, Európa- és világszerte elismert, igazi kincs. 
Hogy ez a kincs közkincs legyen, ennek szolgálatában áll a 30 hektáros szőlőültetvény, a 300 éves többágú pince és az akkreditált laboratórium, valamint a lelkes szakember csapat. 
A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztés-technológiai és borászati kutatások zajlanak. A múlt értékeinek megőrzése mellett innovatív kutatómunka zajlik, gyűjteményünk a genetikai sokszínűség fenntartását szolgálja, a jövő szőlőültetvényeinek bölcsője.
Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok szélesre tárja kapuit: Gyönyörű szőlőskertje minden érdeklődő számára nyitott rendezvényhelyszín. A Pécsi Egyetemi Borbirtok borai pedig a termőhely adottságaiból adnak ízelítőt. 
Itt találó a „szellem a palackban” hasonlat, hiszen a kutatás elmélyült, sokrétű szakmai munkája kézzelfoghatóvá és kóstolhatóvá válik borainkban. Tapasztalt borász csapat dolgozik azon, hogy kiváló pécsi borokat ihassunk, amelyek személyesen és webshopon keresztül is elérhetőek, emellett a pécsi gasztronómiában és programokon is találkozhatnak velük a borérdeklődők. Ahogyan a pezsgő egyetemi élet a város hangulatának és életének szerves része, úgy szeretnénk mi is Pécs kedvenc helyévé válni, a város élmény-helyszínévé válni, s mindent megteszünk, hogy Pécs kedvenc bora pécsi bor legyen!

Pécs legszebb szőlőskertje, a jövő szőlőültetvényeinek bölcsője, a nagy múltú kutatóintézet, az egyetem borai, mindez egy nagy ékszerdoboz, kincs, ami itt van, a miénk, a Tiéd, az Öné.

A hely szelleme

Kutatóintézetünk két területen helyezkedik el: 

Szentmiklós

Akik a város nyugati határán felnéznek a Jakab-hegy előoldalára, a Szentmiklós dűlőt, Pécs legszebb szőlőskertjét láthatják. A szőlészeti kutatásokat szolgáló ültetvényt a város a Pécsi Értéktár részeként helyi védettségben részesítette. 
Borainkat itt, a termőhelyen kóstolni igazi kiváltság. A „Szentmiklós életérzés” - lenézni a város felett elterülő hegyről, sétálni a kizöldült szőlősorok között, kiülni a teraszra, vagy a jellegzetes „chateau”- épület felújított kóstolóteremében a tűz pattogását hallgatni egy pohár bor mellett- igazi kikapcsolódást nyújt.

Mária

A kutatóintézet központi Máriai Telepe a Pázmány Péter utca 4-es szám alatt található. a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból létrehozott ültetvény, az irodák, a laboratórium és a borbolt mellett a 300 éves pince „lakhelye”.
Miért Mária? A telephely a pécsi káptalan tulajdonában volt, Mária szőlő néven. A szőlővel körülölelt, 19. századi főépület alatti hatalmas dézsmapince volt, itt tárolták a káptalani uradalom borait. Ez a pince őrzi az emlékét annak, hogy a pécsi káptalan milyen meghatározó szerepet játszott a város életében. A Pécsi Egyetemi Borbirtok ezt a tradíciót is tovább szeretné vinni, meghatározó jelenlétet tűzve ki célul a város életében, ’szívében’.