Laboratórium
Laboratóriumi vizsgálatok a mezőgazdaságban
Növény vizsgálat
Tápanyag-utánpótlási javaslat finomra hangolását szolgálja az évente legalább a virágzás idején (de hasznos az érés idején is) fajtánként, területenként vett levélminták analízise. Ezen eredmények több éves tendenciája fontos információt szolgáltat.
Bor és must vizsgálat
- Mustok összetételének meghatározás megbízható mérésekkel.
- Borok összetételének, stabilitásának vizsgálata klasszikus és nagyműszeres mérésekkel.
- Laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alapján az Intézet borász dolgozói borminőség javításához segítséget nyújtanak.
Laboratóriumunk a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által
NAH-1-1773/2019 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.
Az akkreditálás műszaki területe:
- bor fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése,
- must fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata,
- növény fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése
Laboratórium akkreditálási okirata.
Akkreditálási okirat melléklete: az akkreditált vizsgálatok felsorolása, jellemzőikkel.
Akkreditált vizsgálati körön kívül bor, must és növény minták további nagyműszeres analitikai vizsgálatának elvégzésére képes a laboratórium, jelenleg bor, must minták makro- és mikroelem meghatározását végzi rutinszerűen. Rutinméréseket bor, must minták nagypontosságú folyadékkromatográfiás vizsgálatával bővítette és bővíti folyamatosan. Jelenleg a laboratórium beállított módszerei bor és must mintákból savprofil vizsgálata (borkősav, citromsav, almasav, borostyánkősav, tejsav, ecetsav), valamint Brettanomyces fertőzöttség kimutatására alkalmas etil-fenol és etil-gvajakol indikátor vegyületek mennyiségének meghatározása. Polifenolok és antocianinok mérése szintén elérhető laboratóriumunkban. 2020. évben a laboratórium felkészült borminták aroma anyagainak meghatározására. Nyitott a laboratórium vezetése szőlészek, borászok vizsgálati igényeihez módszerek kidolgozására, a meglévő gázkromatográfiás, folyadékkromatográfiás, atomemissziós (ICP-OES) nagyműszereinkkel.