Laboratórium

Laboratóriumi vizsgálatok a mezőgazdaságban

 

Talaj vizsgálat

  • Környezetkímélő tápanyag-gazdálkodás kialakításához szükséges vizsgálatok:
    • Telepítést megelőző készletező trágyázáshoz talajvizsgálat.
    • Tápanyag-gazdálkodási terv elkészítéséhez szükséges vizsgálat.
  • Talajvédelmi terv készítéséhez feltárt szelvényminta talajrétegeinek laboratóriumi vizsgálata. Szőlőtelepítés engedélyezéséhez szükséges.

 

Növény vizsgálat

Tápanyag-utánpótlási javaslat finomra hangolását szolgálja az évente legalább a virágzás idején (de hasznos az érés idején is) fajtánként, területenként vett levélminták analízise. Ezen eredmények több éves tendenciája fontos információt szolgáltat.

 

Bor és must vizsgálat

  • Mustok összetételének meghatározás megbízható mérésekkel.
  • Borok összetételének, stabilitásának vizsgálata klasszikus és nagyműszeres mérésekkel.
  • Laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alapján az Intézet borász dolgozói borminőség javításához segítséget nyújtanak.

 

Laboratóriumunk a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által

NAH-1-1773/2019 számon akkreditált vizsgálólaboratórium.

 

Az akkreditálás műszaki területe:

 

  • bor fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése,
  • must fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata,
  • növény fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése,
  • talaj fizikai, kémiai laboratóriumi vizsgálata, minta-előkészítése.

 

Laboratórium akkreditálási okirata.

Akkreditálási okirat melléklete: az akkreditált vizsgálatok felsorolása, jellemzőikkel.

 

Akkreditált vizsgálati körön kívül bor, must és növény minták további nagyműszeres analitikai vizsgálatának elvégzésére képes a laboratórium, jelenleg bor, must minták makro- és mikroelem meghatározását végzi rutinszerűen. Rutinméréseket bor, must minták nagypontosságú folyadékkromatográfiás vizsgálatával bővítette és bővíti folyamatosan. Jelenleg a laboratórium beállított módszerei bor és must mintákból savprofil vizsgálata (borkősav, citromsav, almasav, borostyánkősav, tejsav, ecetsav), valamint Brettanomyces fertőzöttség kimutatására alkalmas etil-fenol és etil-gvajakol indikátor vegyületek mennyiségének meghatározása. Polifenolok és antocianinok mérése szintén elérhető laboratóriumunkban. 2020. évben a laboratórium felkészült borminták aroma anyagainak meghatározására. Nyitott a laboratórium vezetése szőlészek, borászok vizsgálati igényeihez módszerek kidolgozására, a meglévő gázkromatográfiás, folyadékkromatográfiás, atomemissziós (ICP-OES) nagyműszereinkkel.