Szőlész-borász mérnök BSc képzés
A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci ismereteik birtokában képesek a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására.
Alkalmasak önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazására. Megfelelő ismeretekkel rendelkeznek tanulmányaik mesterképzés keretében történő folytatásához.
A PTE szőlész-borász mérnöki képzése egyedülálló lehetőséget biztosít a Pannon borrégió borvidékeinek (Villány, Szekszárd, Pécs, Tolna) kiemelkedő borászataiban közvetlen gyakorlati ismeretek szerzésére. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 1700 tételes génbankja és különböző alany-nemes kombinációkat és művelési módokat bemutató 30 hektáros ültetvénye az országban egyedülálló gyakorlati oktatási hátteret biztosít.
Egyetemi szintű képzésünkön elsajátíthatod a szakma fortélyait a borkészítés technológiájától a kóstolás tudományán keresztül, a borászati késztermékek kereskedelméig.
Válj keresett szakemberré! Légy részese egy izgalmas, kreatív, fejlődő szakmának és alakítsd te is a borászat jövőjét!
Képzésünkről olyan szakemberként kerülhetsz ki, aki a szőlőtermesztési-borászati és ezzel összefüggő piaci ismeretek birtokában képes különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munka szervezésére és irányítására. Alkalmassá válsz önálló borászati gazdaságok létrehozására és azok üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazására. Egy összetartó, segítőkész szakmai közösség tagjává válhatsz.
- Tradíció, tudomány és korszerű gyakorlat egy helyen
- Világ 6. legnagyobb génbankja
- 300 éves múlt
- 1800 tételből álló szőlőgyűjtemény
- 1600 m2-es pince
- 30 hektár szőlőterület
- Megújult, gyakorlatorientált képzés
- 70% gyakorlat
- 16 színvonalas gyakorlati hely, ahol neves borászoktól tanulhatsz
- Több mint a FOKSZ, BSc végzettséget szerezhetsz
Ezekkel a szakmai ismeretekkel gazdagodhatsz:
szőlőtermesztési és borászati technológiák – fajtaismeret - ökológiai és integrált gazdálkodás - kóstolástechnika - szőlő-növényvédelem – gyógy- és táplálékkiegészítő termékek előállítása - borturizmus és marketing mikrobiológia – borpiac és borkereskedelem
Tőlük tanulhatod meg a szakma gyakorlati fortélyait
Bősz Adrián, Dúzsi, Mészáros Pál, Varga Pincészet, Heimann, Eszterbauer, Sauska, Polgár Pincészet, Bock, Gizella Pince-Tokaj, Ipacs Szabó Birtok, Vesztergombi, Schunk Pince, Danubiana, Gere
Milyen lehetőségek várnak rád a képzés után?
Továbbtanulás itthon és külföldön
Bormarketing
Vendéglátás
Szőlészet, borászat
Rendezvényszervezés (boros rendezvények, fesztiválok)
Kutatás, laboratóriumi munka
A WSET (Wine and Spirit Education Trust) oktatási rendszere nemzetközileg elismert, több mint 70 országban akkreditált képzést biztosít, mindazoknak, akiket a kezdőtől a professzionális szintig érdekel a borok világa.
Az egységes oktatási rendszer lehetővé teszi, hogy országtól, nemzetségtől függetlenül egy nyelvet beszéljen, egységes tudással rendelkezzen minden WSET vizsgával rendelkező hallgató. Az Alapfokú szint megengedi a különböző országoknak, hogy személyre szabhassák az tanfolyamot, így lehetőségünk nyílik a borkóstolás alapismeretein kívül bemutatni a magyar borvidékeket, szőlőfajtákat és piaci sajátosságokat. A Középfokú- és Felsőfokú tanfolyam már nemzetközileg egységes rendszerben zajlik, hiszen a tanfolyam sikeres elvégzése már olyan papírt biztosít a hallgatók számára, mely alapját képezheti a szakmában való elhelyezkedésnek.
A Magyarországon elérhető legmagasabb szint, a Felsőfokú angol nyelvű vizsga sikeres teljesítése 70 országban elfogadott oklevelet jelent a tanulóknak. Ezen vizsga alapfeltétele a követező szint, a Diploma kurzus elkezdéséhez, melyre hozzánk legközelebb Ruston (Ausztria) vagy Londonban van lehetőség.