Hírek

Szőlőtermesztéstől a borkészítésig - szakmai kóstolósorozat 2024

2024 / 02 / 15
MEGHÍVÓ szakmai kóstolósorozatra   A korábbi évekhez hasonlóan a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idén is folytatja nagy sikerű szakmai kóstolósorozatát, amely során kutatóintézetünkben zajló kísérleteink eredményeit mutatjuk be. Célunk...

Vince-nap 2024

2024 / 01 / 22
A szőlő és a bor védelmezői közül január 22-én Szent Vince nyitja az évben a sort. Az újra eleven Vince-napi hagyomány minden évben kiemelkedő esemény Intézetünkben: a Pázmány Péter utcai központi telephelyünkön ünnepélyesen indult a 2024-es év...

VOSZ Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőverseny 2023

2023 / 11 / 27
VOSZ Év Pezsgője verseny 2023 A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Agrár...

Pécsi siker: a Biokémia újság legjobb tudományos cikke 2023

2023 / 11 / 21
Akire büszkék vagyunk: Intézetünk munkatársa, Laposa Zsófia nemrég rangos elismerésben részesült: Keszei Ernő emeritus professzorral közös cikke - Palackozott borok eltarthatósága a megvilágító fény és a palack anyagának függvényében - elnyerte a  ...

Csemegeszőlő mintakert avatás

2023 / 08 / 29
Csemegeszőlő mintakerttel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Ünnepélyes keretek között avatta fel dr. Nagy István agrárminiszter a PTE Szőlészeti Borászati Kutatóintézet csemegeszőlő technológiai mintakertjét...

Szüretkezdés áldással

2023 / 08 / 21
Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a szüreti szezont augusztus17-én – a Dél-Dunántúlon elsőként – a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. Az 1949 óta fennálló, 39 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet 1600 m2...

A szőlőnemesítéshez szilárd alapok kellenek – partnereivel szerződne fajtanemesítő munkája finanszírozásához a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete

2023 / 08 / 02
Az elmúlt évtizedek környezeti és gazdasági változásai világszerte jelentős kihívások elé állítják a szőlő-bor ágazatot. Nem kivétel ez alól hazánk sem, ahol a szőlő- és borkultúra évszázadok óta meghatározó. A szőlőültetvények számos cég,...

Nyílt napok és nyári programsoroló a borbirtokon

2023 / 06 / 05
Június első hétvégéjén nyílt napokon mutattuk be a nagyközönségnek új rendezvénysátrunkat, valamint ismertettük a Pécsi Egyetemi Borbirtok nyári programjait. Az eseményről részletesen az UnivPécs is beszámolt, a cikk itt:  https://univpecs.com/...

Nem marad nemes nedű nélkül a teátrum - bemutattuk a Pécsi Nemzeti Színház borát

2023 / 05 / 26
A Pécsi Egyetemi Borbirtok 2020-as Summa Merlot vörösbora és 2022-es rozéja lesznek mostantól a Pécsi Nemzeti Színház hivatalos borai. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a színház együttműködése tavaly kezdődött, ezt a jövőben is szeretnénk...

Szemeszterzárás a hegyoldalon - Szabadtéren tartottuk a Borkulturális Ismeretek kurzus utolsó óráját

2023 / 05 / 26
Teltházzal és a hallgatók elégedettségével zárult Borkulturális ismeretek képzésünk. A hallgatók 14 héten keresztül ismerkedhettek meg a borkóstolás alapjaival, a borvidékekkel, hogy magabiztosan eligazodhassanak a borkultúra világában. A kurzust...

SUMMA 2023

2023 / 05 / 25
SUMMA, azaz összegzés: A kutatás és a gyakorlat keresztmetszete, a szakma találkozóhelye. A korábbi évtizedekhez hasonlóan május 9-én ismét borbemutatóval egybekötött szakmai előadás-sorozattal mutattuk be a pécsi Szőlészeti és Borászati...

Permetezés

2023 / 05 / 25
Tájékoztatjuk a Lakosságot, hogy május 22-25. között az ültetvényeinkben növényvédelmi munkákat végzünk.

ÚJ KÉPZÉS A SZŐLÉSZETEK MUNKAERŐHIÁNYÁNAK ENYHÍTÉSÉÉRT

2023 / 04 / 04
Szőlészeti képzéssel segíti a munakerőhiánnyal küszködő gazdákat a Baranya Vármegyei Kormányhivatal és a Belügyminisztérium: a fiatalok képzésében a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete is részt vállal. A részleteket egy, a szőlőtermesztés...

NÉPSZERŰ VOLT AZ ELSŐ PÉCSI CSEMEGESZŐLŐ-KIÁLLÍTÁS

2022 / 08 / 30
Az ország legkülönlegesebb csemegeszőlőit mutatták be a Pécsi Egyetemi Borbirtokon. Az országos kiállításon 17 szőlész többszáz szőlőjét kóstolták és zsűrizték. Az eseményen részt vett Rost Andrea operaénekes is, aki el volt ragadtatva a hazai...

Új borbolt a pécsi Vásárcsarnokban!

2022 / 08 / 01
A Pécsi Egyetemi Borbirtok új borboltot nyitott a pécsi Vásárcsarnokban, így már a belvárosban is megtaláltok minket. A borbolt középtájon, a kioszk-sor szélén van, el sem lehet téveszteni, a kínálatban palackos borok és bag-in-box tételek is...

Emlékkereszt Szentmiklóson

2022 / 08 / 01
Emlékkeresztet állított a Pécsi Tudományegyetem a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet festői környezetben lévő Szentmiklóshegyi kísérleti telepén. A kereszt az egykori káptalani birtoknak állít emléket, amely a kutatóintézet alapjait adta. A pécs...

Saját nemesítésű szőlőink a Balatonra költöznek!

2022 / 05 / 20
Az innovatív, pécsi kutató által nemesített rezisztens szőlőfajták elterjedése nagy lendületett vett! A Balatonfelvidéken 3 fajtánkat (jázmin, pinot regina és merlin) választották, hogy 6,5 hektáron telepítsék el, így bor is nem kevés készül majd...

Tavaszi díjeső

2022 / 05 / 20
A tavaszi borverseny-szezonban nagy sikerrel szerepelnek a Pécsi Egyetemi Borbirtok borai.       Pécsi Borvidéki Borverseny NagyArany - Universitas Cuvée 2019 Arany - Summa Merlot 2020, Zenit 2021 és Cirfandli 2017      Pécs Város Bora...

Bor a színházban?

2022 / 05 / 20
Többszáz éves hagyomány. De hogy a színháznak SAJÁT bora legyen, az ELŐSZÖR fordul elő a Pécsi Nemzeti Színház történelmében.  A Pécsi Egyetemi Borbirtok Rozé 2021 és Summa Pinot Noir 2019 nyerte el a megmérettetésen azt a megtisztelő szerepet,...

Zenit a Magyar Hölgyek bora!

2022 / 05 / 20
A Magyar Hölgyek Gasztronómiai és Borrendje által minden évben megrendezett Magyar Hölgyek Bora választáson idén a Pécsi Egyetemi Borbirtok 2021-es Zenit bora érdemelte ki a hölgykedvenc titulust.  A SUMMA rendezvény kedves mozzanata volt, amikor a...

SUMMA, a szakma találkozóhelye

2022 / 05 / 20
Kutatóintézetünk egész éves munkáját, kísérletek tapasztalatait és kóstolható eredményeit összegezte, hogy a borászok, termelők a saját munkájuk során hasznosítani tudják azokat. SUMMA, azaz összegzés: A kutatás és a gyakorlat keresztmetszete, a...

ÍZEK és ILLATOK - a Tenkes Csárda Húsvéti recept ajánlatai

2022 / 05 / 20
Az éledő tavaszban Ünnep közeleg, jó lesz kicsit megállni, élvezni az együttlétet, az ízeket és hagyományainkat. A Húsvét a feltámadás és megújulás ünnepe, ezért most kedvenc, üde, élettel teli borainkat ajánljuk Önöknek. A Zenit, a Rozé és a...

BORKULT * Tudás a borospohárban

2022 / 05 / 20
Teltház, érdeklődő tekintetek, az egyetem borai a pohárban – így indult a tavaszi szemeszter a Borkulturális ismeretek tantárgy első kurzusával a Pécsi Tudományegyetemen. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet lelkes csapata Borkulturális ismeretek...