Csemegeszőlő mintakert avatás

Csemegeszőlő mintakerttel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Ünnepélyes keretek között avatta fel dr. Nagy István agrárminiszter a PTE Szőlészeti Borászati Kutatóintézet csemegeszőlő technológiai mintakertjét a Magyarürögi úton. A 0,5 hektáros, 650 tőkés ökológiai művelésű ültetvény mintegy 10 millió forintos beruházás eredményeképpen valósult meg. A perspektivikus új csemegeszőlő fajtákból álló mintakert részben fajtanemesítési kísérletet, ugyanakkor új technológiák bemutatását teszi lehetővé, az oktatásban pedig a gyakorlati képzés egyik bázisa lesz.  A PTE Ökokert létrehozása egyrészt ösztönző lehet az árutermelő és családi gazdálkodók és őstermelők számára, másrészt elősegíti a csemegeszőlő – mint egészséges gyümölcs – népszerűsítését, valamint az új fajták, trendek bemutatását.

A PTE Ökokert projektet több tényező hívta életre:

Hazai és nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, hogy a csemegeszőlő fogyasztás egy főre jutó éves mennyisége folyamatosan növekszik. A fogyasztás nagy része importból származik. Jelenlegi termőterületünk 1000 ha körül van (a teljes hazai fogyasztás ellátására mintegy 14000 ha-ra lenne szükség). Az utóbbi években a fogyasztói igények és trendek egyre kifinomultabbak lettek, előtérbe helyezve a minőséget.

Magyarországon is fokozódó társadalmi igény mutatkozik az egészséges élelmiszerek előállítása. A élelmiszerbiztonság maximalizálása mellett kiemelt cél a vegyszermentesség és a környezettudatos technológiák használata. A PTE Ökokertben mindez teljes mértékben megvalósul.  

A csemegeszőlő termesztés sikeressége, jövedelmezősége főként a termésbiztonságon alapul, amelynek legfontosabb pillére a szőlőfajta, másnéven a ’genetikai alapok’. A Kutatóintézet génbankja, illetve a korszerű nemesítési eredmények - a borszőlő fajtákhoz hasonlóan – a csemegeszőlő fajták esetében is jelentős sikereket hozhatnak. Ehhez azonban nem elég az új fajták nemesítése és felszaporítása, a fajtákhoz kidolgozott és optimalizált technológia is szükséges.

A Kutatóintézetben több csemegeszőlő fajta szelekciója és nemesítése folyik. Ezen tételekből a Amur Seedless és a Blue Spirit kapott helyet a mintakertben. Mindkét fajta kiemelt képviselője a PTE Ökokert projektnek, mivel magvatlanok, a peronoszpórával és a lisztharmattal szemben pedig jelentős rezisztenciával rendelkeznek. (Viszonyításképpen: A Kutatóintézet rezisztens fajtái évente 2 alkalommal részesülnek növényvédelmi beavatkozásban, ellentétben a többi fajtával, melyek ugyanezen időszakban 9-10 permetezést kapnak). Így alkalmasak ökológiai szőlőtermesztésre, amelynek óriási jelentősége van a friss fogyasztású gyümölcsök esetében.

A csemegeszőlő technológiai mintakert létesítésének célja komplex szemléletet tükröző termesztés-technológia biztosítása. Létrehozása úttörő kezdeményezésnek számít Magyarországon, egyben kiváló kiindulópont a hazai csemegeszőlő termesztés számára rövid- és hosszútávon egyaránt. A projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába, mivel környezetkímélő termesztés-technológia megvalósítását teszi lehetővé, valamint javítja az Egyetem karbonsemlegességi mutatóját. A projekt Dr. Teszlák Péter, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének kutatási igazgatója szakmai felügyelete alatt valósult meg.

A mintakert létesítésében az egyetem fő partnere a KITE Zrt. volt, amely felismerte, hogy a csemegeszőlőben hatalmas lehetőség rejlik, és támogatta az elképzelést, hogy egy olyan ültetvény létesüljön, amely a legmodernebb technológia alkalmazásával a jövő termelői számára előremutató és innovatív szakmai kísérletek és képzések helyszínévé válhat.

A Kutatóintézet a hazai csemegeszőlő szortimentet a jövőben újabb „pécsi” fajtákkal szeretné gazdagítani. Jelenleg 22 új, rezisztens szőlőfajta bejelentése zajlik, melyek természetesen helyet kapnak az ültetvényben.