III. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny 

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete III. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny címmel szakmai napot szervez, melyre szeretettel várja a szakma iránt érdeklődőket, az agrárágazat szereplőit, mezőgazdasági termelőket.  

A Kutatóintézet, mint házigazda egy olyan programot indított útjára, amellyel szakmai támogatást, iránymutatást biztosít az árutermelők, családi gazdálkodók számára, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét. 

A program célja a csemegeszőlő termesztés fejlődésének patronálása, népszerűsítése, kiemelt figyelemmel a rezisztens szőlőfajtákra.  A nap során tájékoztató előadásokat hallhatnak innovatív fajtákról, technológiáról, gazdaságszervezési megoldásokról, valamint az ország legkülönlegesebb csemegeszőlő fajtáiból láthatnak kiállítást az érdeklődők.  

Feltett szándékunk a rendezvénnyel, a csemegeszőlő - mint egészséges gyümölcs - népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a fogyasztók számára. 

A rendezvényen megjelenő 20 kiállító bemutatja a legújabb perspektivikus fajtákat és szakmai konzultációra nyílik lehetőség.  

A Rendezvény ingyenes, nyitott mindenki előtt! 

Időpont, időtartam: 2024. augusztus 24., 10.00-14.00 

Tervezett program: 

  • 9:30 Regisztráció 

  • 10:00 Megnyitó beszédek: 

  • Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár - Agrárminisztérium   

  • Madaras Zoltán elnök – PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet  

  • 10:30 Előadás I. - Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár - Agrárminisztérium - "Csemegeszőlő ágazat támogatási lehetőségei és kihívásai"

  • 10:50 Előadás II. - Ifj. Dr. Korpás András szőlőnemesítő "Új csemegeszőlő nemesítési eredmények és új fajták"

  • 11:10 Előadás III. - Dr. Kun Ágnes tudományos munkatárs – PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet "A rezisztencia jelentősége a szőlő növényvédelmében"

  • 11:30 Előadás IV. - Dr. Szőke Antal egyetemi docens - MATE, GBI, Genetika és Genomika Tanszék "Genotipizálás a szőlőnemesítésben"

  • 11:50 Előadás V. - Komma László kertészeti szakértő Baranya Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztési Főosztály "Öntözéssel, telepítéssel kapcsolatos pályázati lehetőségek"

  • 10:00 - 13:30 Kiállítás megtekintése, szőlőfajták zsűrizése 

  • 13:30 Eredményhirdetés, záró beszéd: Dr. Teszlák Péter kutatási igazgató – PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 

Helyszín: PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Pécsi Egyetemi Borbirtok, 7634 Pécs, Szentmiklós dűlő 1. 

További információ: 

Fazekas Orsolya 

E-mail: borbirtok[at]pte[dot]hu

Telefonszám: +36 72 517 930 

 

Programleírás: Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Facebook oldal: Pécsi Egyetemi Borbirtok 

Megközelítés GPS koordináta: 46.07170 18.15614 

A program a VP1-1.2.1–23 Bemutató üzemek támogatása pályázat keretében (projekt azonosító: 3485037345) valósul meg, mely előírja a rendezvény résztvevői számára a célcsoportba tartozás igazolásához Jelenléti ív kitöltését, ezért kérjük, hozza magával az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer szerinti ügyfél-azonosítószámát / adószámát / adóazonosító jelét.