ÍZEK és ILLATOK - a Tenkes Csárda Húsvéti recept ajánlatai

Az éledő tavaszban Ünnep közeleg, jó lesz kicsit megállni, élvezni az együttlétet, az ízeket és hagyományainkat. A Húsvét a feltámadás és megújulás ünnepe, ezért most kedvenc, üde, élettel teli borainkat ajánljuk Önöknek. A Zenit, a Rozé és a Kadarka a koccintások, a közös étkezések, a teraszon napozás, a feltöltődés pillanatait színesítik. 

Ajándékozza meg magát és vendégeit, és büszkélkedjen el azzal, hogy az egyetemnek saját bora van! A borok mellé saját készítésű étel is kerüljön az asztalra, az ízek párosításához is adunk tippeket, érdemes tovább olvasni receptajánlatunkat. 
Reméljük a közös készülődés és a borok kóstolása megkoronázza Húsvéti napjait! 

A Pécsi Egyetemi Borbirtok abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Baranya megye - és túlzás nélkül- az ország egyik legkiemelkedőbb, igazi hagyományőrző gasztronómiai fellegvárában, a Tenkes Csárdában kínálhatja borait. Ez az együttműködés nem csupán az értékesítésben merül ki, hanem a közös szakmai gondolkodásban. 
Mindkettőnk vezérelve a tradíció és innováció. Megőrizni a múlt értékeit és építeni a jelent. Ennek eredményeként szeretnénk most közös húsvéti kínálatunkkal kedveskedni, hogy az év egyik legszebb ünnepét még tartalmasabbá, különlegesebbé tehessük. 
Kovács Gábor, a Tenkes Csárda tulajdonosa vezet be minket a Húsvét hagyományos étkeibe, a jó házi sonka rejtelmeibe és „újrahasznosításába”. 

Pécsi Egyetemi Borbirtok ZENIT 2021
Az új évjáratunk a leg-zenitesebb zenitünk, ami valaha készült kutatóintézetünk méltán zászlós szőlőfajtájából! (Amit 1951-ben Király Ferenc nemesített a bouvier és az ezerjó szőlőfajtákból.) 
Illatos, zamatos fehérbor harmonikus savakkal. Illatában a fehér virágos jegyekhez lendületet adó lime, citrom, grapefruit és zöld almás jegyek társulnak. Jól behűtve aperitifként, vagy a kalácssütéshez bátorításnak ajánljuk!


Húsvéti fonott kalács, hat szálból

Lepjék meg családjukat és süssenek házilag kalácsot! Az ünnepek ünnepe különlegesebbé válthat, ha magunk készítjük az asztalra tálalt ételeket szeretteink számára. Minden családtag csodájára jár majd!

 
Egy kb 500 g-os kalácshoz:
-    340 g liszt
-    34 g porcukor
-    34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé)
-    20 g élesztő
-    4 g só
-    165 ml langyos tej
-    1 vaníliarúd kikapart belseje
-    ½ citrom reszelt héja
-    ½ narancs reszelt héja

Egy kevés tejben keverjük el az élesztőt, a tojássárgáját és a porcukrot. Majd az összes összetevőt gyúrjuk össze és dagasszuk simára. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további húsz percig pihentessük. 
A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kis darabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szállakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatosan vékonyodjanak. 
Fonjuk össze a szállakat és kenjük le egész tojással majd húsz percig kelesszük, meleg gőzös helyen. Utána szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesszük. 190 C-fokos előmelegített, gőzmentes sütőben 22-23 perc alatt süssük készre.
 

Pécsi Egyetemi Borbirtok ROZÉ 2021
A megújuláshoz mi más, mint a Novum Rozé! Mélyebb rózsaszín rozé, illatában és ízében is „piros” karakterrel, mély gyümölcsösséggel (piros ribizli, málna, cseresznye, eper), zamatos, hosszú, élénk korttyal. Igazi tavaszi bor, beszélgetések, piknikek kedves társa.

A jó Húsvéti sonka, sonkakrém
Húsvétra készülve minden jóravaló embert óva intenénk a kötözött és gyorspácolt sonka vásárlásától. Leginkább a házi, vagy kisüzemi sonkát igyekezzenek beszerezni. Főzésével kapcsolatban is törekedjünk az egyszerűségre. Hideg vízben tegyük fel, mely lepje el. Ahány kilogramm maga a sonka súlya, annyi órán keresztül nagyon kis lángon főzzük, szinte abáljuk.
A jóféle sonka mellé nem szükséges semmit tenni. Főzőlevében hűtsük ki, melyet aztán leszűrünk, érdemes a tojásokat ebben megfőzni!
Ha nem fogy el mind a sonka, újrahasznosítva kiváló vendégváró kencét, sonkakrémet készíthetünk belőle! 

 
-    30 dkg házi sonka
-    18 dkg krémsajt - natúr joghurtsajt
-    10 dkg puha vaj
-    4 db főtt házi tojás
-    1 kávéskanál őrölt fehér bors
-    2 evőkanál majonéz
-    2 teáskanál mustár
-    8 dkg majonézes torma
-    1 közepes db vöröshagyma
-    3 evőkanál tejföl
-    1.5 kávéskanál só
-    10 dkg füstölt sajt
-    1 teáskanál cukor 


A tojást 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben állni hagyjuk hűlni.
Egy tálban a puha vajat, natúr sajtot, majonézt, mustárt, majonézes tormát, reszelt, vagy apróra vágott vöröshagymát, tejfölt, s az összes fűszert, ízesítőt alaposan kikeverjük.
A tojásokat megpucoljuk, s villával szétnyomkodjuk, hozzá adjuk a krémhez.
Ezután a reszelt füstölt sajtot tesszük bele. Végül a sonkát ledaráljuk (késes aprítóban is lehet ezt végezni),
s hozzá tesszük az előbbi krémhez. El is készült, lefedve mehet pihenni a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek!
A legjobb, ha este készítjük, s egy éjszakát tölt ott! Hűtőben több napig eláll - ha marad!
 

Pécsi Egyetemi Borbirtok KADARKA 2020
Ha kellemesen üdítő vörösborra vágyik, a legjobb választás a Kadarka! Nem is akármilyen: A szőlőtőkék 10 éves klónszelekciós munka eredményéből a legjobb 5 kiválasztott klón házasításából készült. Mi nagyon szeretjük, friss piros bogyós gyümölcsös (csipkebogyó, meggy, málna), karakteresen kadarkás, lendületes.

A sonka főzőlevéből kiváló Kaszás levest készíthetünk! 
A kaszás régi idők kedvelt levese volt, amelyet jellemzően kaszálás idején főztek füstölt oldalasból vagy füstölt húsos bordacsontból. Az ország különböző tájain sok változatban készítik. A legegyszerűbb szerint tehát a sonkalevet felöntik kevés vízzel, tejfölös habarással sűrítik, ecettel ízesítik, és pirított kenyérkockával tálalják. Van, ahol babbal, burgonyával vagy pirospaprikával, hagymával, zöldséggel egészítik ki. A húsvéti sonka főzőlevéből én a zöldséges, pirospaprikás változatot ajánlom mindenki figyelmébe szeretettel:

 
-    30 dkg főtt, füstölt sonka,
-    1,5 l sonka főzőlé,
-    3 szál sárgarépa,
-    3 szál petrezselyemgyökér,
-    4-5 db közepes burgonya,
-    1 kis csokor petrezselyemzöld,
-    1,5 teáskanál őrölt pirospaprika,
-    3 evőkanál házi tejföl,
-    1 evőkanál liszt, ízlés szerint ecet.
-    A tálaláshoz pirított kenyérkocka.

A sonka főzőlevéhez öntünk 5-8 dl vizet, attól függően, hogy milyen sós a lé, és feltesszük melegedni. A főtt sonkát kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük, és a sonkaléhez adjuk. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát és a petrezselyem-gyökeret felkarikázzuk, a burgonyát kockákra szeleteljük, a leveshez adjuk, majd meghintjük az őrölt pirospaprikával. Forrás után lefedve közepes lángon 20-30 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A habaráshoz a lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges még vizet és a leveshez öntjük. Néhány percig főzzük, míg a leves be ne sűrűsödik. Végül megszórjuk aprított petrezselyem zölddel és ecettel ízesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
 
Tenkes Csárda, Kovács Gábor 

 

 

Sétáljon jó nagyokat, akár Szentmiklós dűlőnkben, Pécs legszebb szőlőskertjében és, ha kedvet kapott a hírlevél után, irány a Tenkes Csárda, ahol megkóstolhatja borainkhoz a csárda saját, eredeti ízeit!


 
Szívből kívánunk szép, színes-szagos, meghitt Ünnepeket!
A PTE SZBKI - Pécsi Egyetemi Borbirtok munkatársai