Pécsi siker: a Biokémia újság legjobb tudományos cikke 2023

Akire büszkék vagyunk: Intézetünk munkatársa, Laposa Zsófia nemrég rangos elismerésben részesült: Keszei Ernő emeritus professzorral közös cikke - Palackozott borok eltarthatósága a megvilágító fény és a palack anyagának függvényében - elnyerte a  Magyar Biokémiai Egyesület által adományozott, a „Biokémia újság legjobb tudományos cikke” díjat. Gratulálunk az elismeréshez! A cikk itt olvasható: https://www.mbkegy.hu/apps/mbkegy/resources/biokem/2023/2023_03.pdf " 

Keszei Ernő emeritus professzor 1975-ben szerzett vegyész diplomát, 1978-ban doktori címet az ELTE-n. 14 évig az ELTE Fizikai Kémiai Tanszék vezetője volt, három évig az ELTE tudományos rektorhelyettese. Négy évet töltött Kanadában vendégkutatóként. Folyadékok szerkezetvizsgálatát követően elektronok és szilárd filmek kölcsönhatásával, majd elektronok folyadékokban történő oldódásával foglalkozott ultragyors lézer-fotokémiai módszerek alkalmazásával. Két angol nyelvű fizikai-kémiai témájú egyetemi tankönyve jelent meg a Springer kiadó gondozásában. Jelenleg fehérjekinetikai vizsgálatokkal és borok fotokémiai károsodásának tanulmányozásával foglalkozik.

Laposa Zsófia borász 2010-ben szerzett élelmiszermérnöki diplomát a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2013-ban Bordeaux-ban, a francia tannyelvű Université Bordeaux Segalen ISVV-n végzett, ahol szőlész-borász mesterfokozatot szerzett. Szakmai gyakorlaton volt Kaliforniában, Bordeaux-ban, Elzászban, Burgundiában és Egerben. 2009-ben Erasmus hallgatóként öt hónapot töltött Valenciában, ahol szőlész-borász mesterképzésen vett részt az Universidad Politécnica de Valencia kampuszán. 15 éves borászati tapasztalattal rendelkezik, melyből főborászként 8 évet töltött Badacsonyban a Laposa Birtokon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola hallgatója. Témája a palackozott borok fotodegradációjának vizsgálata különböző fényforrások hatására.