Szőlőtermesztéstől a borkészítésig - szakmai kóstolósorozat 2024
MEGHÍVÓ szakmai kóstolósorozatra
A korábbi évekhez hasonlóan a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idén is folytatja nagy sikerű szakmai kóstolósorozatát, amely során kutatóintézetünkben zajló kísérleteink eredményeit mutatjuk be.
Célunk, hogy a termelők részére kézzelfogható, objektív információkkal, mintákkal szolgáljunk, amelyek tapasztalatait munkájuk során (a szőlőtermesztéstől a borkészítésig) hasznosítani tudják. Hosszú távú célunk pedig, hogy a szakma valós igényei alapján, együtt határozhassuk meg a következő időszak kutatási irányait.
Ebben az évben februártól májusig a 2023-as évjárat szőlészeti és borászati kísérleteibe adunk betekintést, a mikrovinifikációban készült tételek bemutatása mellett közösen megvitatjuk a tapasztalatokat.
Szentmiklósi telephelyünk felújítása miatt a bírálatokra idén rendhagyó módon a PTE Szentágothai János Kutatóközpont (7622 Pécs, Ifjúság útja 20.) A103 termében kerül sor, keddenként 10 órától.
Sorozatindító kóstolónk időpontja: február 27. kedd, 10 óra
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, ezért kérjük, részvételi szándékát minden eseményt megelőzően, az adott héten elektronikus úton, a szbkiprogram[at]gmail[dot]com e-mail címre küldött üzenetben jelezze számunkra.
A sorozaton való részvétel jegyvásárláshoz kötött!
A sorozatbérlet ára 12000 Ft, és mindegyik bírálatra érvényes (online fizethető)
Az egyszeri részvételi díj 5000 Ft (online vagy a helyszínen készpénzben fizethető)
A bérlet és az egyszeri részvételi jegy online, elővételben a www.pteshop.hu webáruházban vásárolható meg.
A 2024-es kóstolósorozat tematikája:
Dátum | Tematika (általában 20-40 tétel) |
február 13. 10 h | Kárpát-medencei fajták I. – zártkörű |
február 27. 10 h | Rezisztens fehérbort adó fajták I. |
március 5. 10 h | Rezisztens fehérbort adó fajták II. |
március 12. 10 h | Kárpát-medencei fajták II. - zártkörű |
március 19. 10 h | Rezisztens vörösbort adó fajták, valamint vörösbor erjesztési tápanyagmenedzsment kísérletek; ultrahangos kezelés hatásainak vizsgálata |
március 26. 10 h | Olaszrizling, furmint, kadarka klónszelekciós kísérletek |
április 2. 10 h | Kékfrankos klónszelekciós kísérlet |
április 9. 10 h | Erjesztési tápanyagmenedzsment kísérletek sauvignon blanc és Zenit fajtákon, valamint különböző erjesztőedények hatása a fehérborra |
április 16. 10 h | Élesztőkísérlet Jázmin és Pinot Regina fajtákon |
április 23. 10 h | Élesztőkísérlet Merlin fajtán |
A tételszámok tájékoztató jellegűek, a változtatás jogát fenntartjuk!
Az aktuális tematikus kóstolókról hetente friss információval jelentkezünk, ezért kövessen minket felületeinken, hogy naprakészen tájékozódhasson minderről!
Részvételi szándéka kapcsán várjuk szíves visszajelzését elektronikus üzenetben!
Amennyiben kérdése, észrevétele van, kérjük, jelezze számunkra!
Tisztelettel várjuk,
Ipacs Szabó István Madaras Zoltán
PTE SZBKI főborász PTE SZBKI elnök