Szüretkezdés áldással

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a szüreti szezont augusztus17-én – a Dél-Dunántúlon elsőként – a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete.

Az 1949 óta fennálló, 39 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet 1600 m2 alapterületű (4800 hl kapacitású) pincéjében felkészülten várja a friss termést, hogy azt feldolgozva kiváló borok kerülhessenek a palackokba. A Kutatóintézet díjnyertes borai egyre több vendéglátóhelyen szerepelnek a borlapon, az érdeklődők a borszaküzletekben, valamint egyetem webshopjában is megtalálhatják kedvencüket.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben a nemesítési tevékenység az alapítás óta kiemelt jelentőségű feladat. Hazánkban egyedül Pécsett folyik világszínvonalú rezisztencia-nemesítés, melynek célja a környezettudatos, fenntarthatóbb szőlő-bor ágazat megteremtése és megerősítése. Elsőként ezen rezisztens szőlőkből – akárcsak tavaly – a Kozmopoliten és a Jázmin érlelte be termését. Újfent jól vizsgáztak tehát a pécsi „rezi” fajták, ráadásul növényvédelmi szempontból is az élen végeztek, hiszen csak kétszer permetezték az ültetvényeket, szemben a hagyományos fajtákkal, ahol átlagosan 7-8 alkalommal volt szükség permetszeres védekezésre.

Az ünnepélyes szüretkezdésen Madaras Zoltán, az intézet elnöke kiemelte, hogy bár idén a hűvös tavasz és a csapadékos idő miatt később indult a természet, de a terméshozamot és a minőséget mindez nem befolyásolta. A borkészítés egyik legnagyobb kihívása a mindig változó körülményekhez való alkalmazkodás, a készenlét és a gyors reagálás, ám ez eredményezi azt a csodát, hogy a bor minden évben más és más arcát mutatja.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora megköszönte a Kutatóintézet dolgozóinak a szakszerű és hozzáértő munkát, valamint kiemelte a szőlőművelés és borkészítés folyamatában az emberi tényező fontosságát. Kifejezte, hogy büszke az Intézet kiemelt szakmai tevékenységére és az eddig elért eredményekre.

Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke az Égiek közbenjárását kérve áldotta meg az idei termést és a szőlőmunkásokat.