Vince-nap 2024

A szőlő és a bor védelmezői közül január 22-én Szent Vince nyitja az évben a sort. Az újra eleven Vince-napi hagyomány minden évben kiemelkedő esemény Intézetünkben: a Pázmány Péter utcai központi telephelyünkön ünnepélyesen indult a 2024-es év termelői munkája a szőlőültetvények megáldása után a Vincevessző levágásával.

A „határtalan” programon nemcsak az egyetem vezetősége vett részt – jelen volt Drago Horvat pécsi horvát főkonzul is, hiszen az Egyetem és a horvát borászati ágazat képviselői között az elmúlt években szoros együttműködés jött létre.

A résztvevőket dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntötte.

A rektori köszöntő után Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke nyitotta meg az eseményt. „Ha fénylik Vince, tele a pince” - idézte fel a hagyományos rigmust, majd hozzátette, a kedvező időjárás önmagában még nem elegendő, a szorgalmas és gondos munka, a szőlő szeretete elengedhetetlen a jó évjárathoz. A 2023-as eredmények igazolják, hogy a Kutatóintézet jó úton jár. Madaras Zoltán kiemelte, külön öröm számára, hogy eredményeinket kormányzati szinten is értékelik és támogatják.

A szőlővesszőket és az ültetvényt Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye helynöke áldotta meg.  

Az áldást követően a vendégek és az egyetem vezetése együtt vágták le a Vincevesszőket a leendő gazdag termés érdekében hurkával, kolbásszal koszorúzott tőkékről.