VOSZ Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőverseny 2023

VOSZ Év Pezsgője verseny 2023

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgő lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőversenyen. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Agrár tagozat, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (PTE SZBKI), valamint az AGROTREND Csoport összefogásával szervezett országos megmérettetésre több mint 30 pezsgőt neveztek be a hazai pezsgőkészítők.

A kétfordulós versenyen előbb a 6 legjobb pezsgőt választotta ki Herczeg Ágnes dipWSET nemzetközi borszakértő vezetésével a 8 tagú szakmai zsűri, majd a VOSZ bíráló bizottsága döntött a végső sorrendről.

A pezsgőbírálat során a tisztaságot, a színt, az illat technológiai tisztaságát, intenzitását és minőségét, a zamatok technológiai tisztaságát, intenzitását, hosszúságát és minőségét, végül az általános összbenyomást értékelte a zsűri. A különleges verseny egyedi kóstoló poharait a Halimba Crystal gyártotta.

A VOSZ Év Pezsgője Nemzeti Pezsgőverseny példamutató közös munka eredménye, amelyben mindenki örömmel vett részt. Munkatársaink egyebek mellett a zsűrizést vállalták, valamint az előválogatást is a Pécsi Egyetemi Borbirtokon tartották. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen Pécs és a pezsgőgyártás hosszú közös múltra tekint vissza, a PTE SZBKI felkészült és lelkes szakembereinek pedig egyik fontos küldetése, hogy a pécsi pezsgőről jövő időben is beszélhessünk.

A szervezést az AGROTREND Csoport fogta össze, sikerüket bizonyítja, hogy a felhívásra minden magyar pezsgőkészítő felfigyelt.

A Nemzeti Pezsgőverseny független, értékes, egyedi, maga nemében az első, de biztosan nem az utolsó – összegezték tapasztalataikat a szervezők.

A 2023-as nyertes, Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019 pezsgőt a 2. fordulóban egyöntetűen ítélték a legjobbnak. A díjnyertes pezsgő stílusát a furmint szőlőfajtai jegyei határozzák meg. A furmint, mint fajta kiváló alapbor, jól és hosszan érlelhető. Stabilizálás után kerül palackba Budafokon, ahol a másoderjesztés és érlelés következik. A folyamat minimum 18 hónapon át tart, mielőtt seprőtelenítik. Ízesítéséhez speciális, érett furmintból készült dozázst használnak, melynek eredménye egy halványsárga színű, nagyon intenzív gyöngyözésű pezsgő. A többéves érlelés, a tökéletes szénsav integráció a borban nemcsak a savakat teszi finomabbá, de édeskés fűszerek illatát is belopja a pezsgőbe, mint a szegfűszeg és a fahéj.

A díjnyertes pezsgő december 1-én (a Magyar Vállalkozók Napján) az Év Vállalkozója Díjak átadásakor mutatkozik be a Művészetek Palotájában, és egy éven keresztül a VOSZ reprezentációs pezsgője lesz.